
Γράφει η Άννα Αντωνιάδου
Είναι ο χορός για όλους? Για να απαντήσουμε, ίσως χρειάζεται πρώτα να δούμε τί είναι αλήθεια ο χορός. Θα μπορούσε κάποιος να ορίσει επαρκώς τι είναι χορός? Σίγουρα είναι μια τέχνη που σου επιτρέπει να εκφράζεσαι μέσα από το σώμα. Αλλά όπου και να ανατρέξουμε στην ιστορία, βλέπουμε ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ,βιώνει και εκφράζει αλλιώς την έννοια του χορού.
Όμως όσο διαφορετικός και να είναι ο ορισμός του χορού για τον καθένα προσωπικά, ο χορός έχει ένα κοινό μαγικό στοιχείο. Ευνοεί την επικοινωνία. Είναι μια άλλη γλώσσα, η οποία όμως είναι κοινή σε όλους τους ανθρώπους, σε όλους τους λαούς.
Είναι γεγονός ότι το σώμα είναι φτιαγμένο έτσι, ώστε να κινείται, αν το δούμε και από άποψη μηχανικής. Ο τρόπος λοιπόν που κινείται είναι οι λέξεις. Πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε, γιατί το σώμα έχει τρόπο να μεταφράζει την σκέψη και το συναίσθημα σε κίνηση και η κίνηση αυτή είναι αναγνωρίσιμη σε όλους (π.χ όταν κάποιος δείχνει μπρος με το δάκτυλό του, όταν κάποιος χαιρετά,, όταν κάποιος πιάνει την κοιλιά του και διπλώνεται προς τα μέσα, όλοι καταλαβαίνουν τί συμβαίνει).
Θεωρώ λοιπόν πως είτε λες ότι ασχολείσαι με τον χορό ,είτε όχι, σίγουρα μπορείς να χορέψεις. Υπάρχει ένα γνωμικό των αρχαίων προγόνων μας που λέει <<Ὁ μή χορεύων τό γενόμενον ἀγνοεῖ>>,δηλαδή αυτός που δεν χορεύει αγνοεί αυτά που γίνονται, που δημιουργούνται καθώς χορεύεις.
Αν αφεθούμε στο σώμα, το ακούσουμε και το απενοχοποιήσουμε, τότε Ναι ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ! Δεν υπάρχει σωστή και λάθος κίνηση. Η ίδια η Φύση μας έχει δώσει το σώμα, ώστε μεταξύ άλλων να επικοινωνούμε, και με έναν άλλο κώδικα πέρα από την ομιλία.
Αν παρατηρήσουμε στο ζωικό βασίλειο κανένα ον δεν μιλά με λέξεις, παρά με τη γλώσσα του σώματος ή την κίνηση των φωνητικών χορδών. Επίσης δεν είναι τυχαίο που οι πρωτόγονοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τον χορό ως κύριο μέσο έκφρασης και ευγνωμοσύνης προς τους θεούς και όλη την πλάση, νιώθοντας παράλληλα ελευθερία και λύτρωση από κάθε πόνο ή δυσκολία.
Η αξία του χορού είναι μεγάλη! Ας δούμε ορισμένα από τα γενικά οφέλη του:
- Σε σωματικό επίπεδο, ως φυσικό και βιολογικό φαινόμενο που μελετάται από τις επιστήμες της Κινησιολογίας, Βιομηχανικής, Εργοφυσιολογίας, ο χορός έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Γυμνάζει, δυναμώνει τους μύες, αυξάνει την ευλυγισία, βοηθά στη σωστή στάση του σώματος ,στην ισορροπία και την διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, βοηθά στο καρδιαγγειακό και νευρολογικό σύστημα, στη μνήμη, την οξυδέρκεια, την αντίληψη, τα αντανακλαστικά.
- Ως πολιτισμικό αγαθό που μελετάται από την Ανθρωπολογία, Εθνολογία, Λαογραφία ,Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και άλλες επιστήμες, ο χορός δυναμώνει το πνεύμα και προάγει τον πολιτισμό .Ως τέχνη, έχει την ιδιότητα να γίνεται ο εκφραστής των πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων κάθε τόπου και κάθε εποχής.
- Σε πνευματικό επίπεδο, ο χορός φέρνει κοντά τον κάθε χορευτή με το σώμα του, με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και επιδρά στην ψυχολογική του κατάσταση ,την αυτογνωσία και την συνειδητότητα. Το βλέπουμε άλλωστε και σε κλάδους Ψυχολογίας και Ολιστικής Ιατρικής που ασχολούνται με την Θεραπεία του ανθρώπου και ανθίζουν τα τελευταία χρόνια όπως η Χοροθεραπεία, όπου φαίνεται ξεκάθαρα και ο θεραπευτικός ρόλος του χορού στον άνθρωπο.
- Ο χορός είναι και τρόπος λατρείας των θεών και αυτό το βλέπουμε στα διάφορα τελετουργικά των διαφόρων θρησκειών και παραδόσεων ανά τους αιώνες όπου κάθε κίνηση είναι μία ιερή στιγμή αφοσίωσης.
- Είναι όμως και παιδεία και ως εκπαιδευτικό μέσο κινητικής και αισθητικής αγωγής καλλιεργεί την γνώση ,την φαντασία, την δημιουργικότητα και την αντίληψη του ωραίου σε μικρούς και μεγάλους.
- Σε ενεργειακό επίπεδο, ο χορός έχει την ιδιότητα να ενώνει και να δημιουργεί. Έτσι παρατηρούμε μεταξύ άλλων να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και να δημιουργεί πολλές φορές έλξη στα δύο φύλα.
- Ο χορός μπορεί να γίνει και τρόπος διασκέδασης δημιουργώντας χαρά.
- Είναι συνεργασία με τα μέλη του σώματος, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, με την μουσική, με τους άλλους ανθρώπους, με τον χώρο γύρω μας.
- Είναι ένας μεγάλος Δάσκαλος, αφού ανοίγει τον δρόμο για το πώς
- να πειθαρχούμε και να προσαρμοζόμαστε στις όποιες συνθήκες
- να δίνουμε σημασία στην στιγμή, στο τώρα
- να ακούμε, να σεβόμαστε και να εμπιστευόμαστε το σώμα μας και τους άλλους ανθρώπους
- να επιμένουμε υπομονετικά
- να ανακαλύπτουμε το καινούριο και να εξερευνούμε παίζοντας
- να δεχόμαστε το διαφορετικό
- να βρίσκουμε τρόπους να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε.
Για μένα ο χορός είναι ένας τρόπος να κατανοώ την ζωή μου και ό,τι συμβαίνει σε αυτή. Είναι το εργαλείο που ικανοποιεί την ανάγκη μου να εκφραστούν και να ειπωθούν όσα δεν λέγονται με απλά λόγια στην καθημερινότητα.
Διανύουμε δύσκολες μέρες ,όπως λένε και όπως όλοι παρατηρούμε! Η εποχή που ζούμε κατακλύζεται από αρνητικά μηνύματα, απαισιοδοξία, μιζέρια, φόβο για το μετά, αδικίες, εχθρότητα. Και όμως, αν ο καθένας προσπαθήσει με τον τρόπο του ,τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Ο χορός λοιπόν θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος, κάτι που θα δώσει ελπίδα, λύσεις και χαμόγελα στην καθημερινότητά μας!
Δεν χρειάζεται να βάζουμε ταμπέλες και να περιθωριοποιούμε τα διάφορα είδη κίνησης και στυλ, είτε είναι μπαλέτο, είτε λάτιν χοροί, ή σύγχρονος χορός ή ανατολίτικος ή break dance ή παραδοσιακός χορός. Όπως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους αλλά και τόσο ίδιοι ταυτόχρονα, έτσι και ο χορός είναι ΕΝΑΣ. Ευχή μου είναι να αφήσουμε τα στερεότυπα για το ότι ο χορός είναι για λίγους ,για εκείνους που ξέρουν, για εκείνους που έχουν το ”κατάλληλο” σώμα, που είναι έτσι, που είναι αλλιώς. Ο χορός είναι για όλους, για ερασιτέχνες και επαγγελματίες, για μικρούς και μεγάλους ,για πολύ πολύ μικρούς και για πολύ πολύ μεγάλους, για κάθε εθνικότητα, για άνδρες και γυναίκες, για κάθε σωματότυπο και κάθε ειδική ανάγκη, για κάθε χώρο. Σήμερα ο χορός είναι για όλους κι έτσι χρειάζεται να το βλέπουμε(υπάρχουν ακόμη χώρες που απαγορεύουν το να χορέψεις και θεωρείται παράπτωμα αν σε πιάσουν) .Ο χορός πλέον χορεύεται παντού, αφού αυτή είναι η φύση του. Πέρα από τις σχολές χορού, τα στούντιο, τα θέατρα, τους χώρους διασκέδασης ο χορός βρίσκεται και στον δρόμο, στις πλατείες, στα πάρκα, στα μουσεία, στα εργοστάσια, στα εργαστήρια των θετικών επιστημών, στα κέντρα μελέτης του διαστήματος, στους υπολογιστές μιας και με το διαδίκτυο, την τεχνολογία και τα διάφορα πολυμέσα μπορούμε να ενημερωθούμε και να δημιουργήσουμε χορό ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Ας χορεύουμε λοιπόν όλοι με όποιο τρόπο και μέσο μπορεί ο καθένας, όπου επιθυμεί, όποτε και για όσο επιθυμεί ,κερδίζοντας λίγη από την μαγεία που η τέχνη αυτή έχει να μας προσφέρει!